/ iStock/Getty Images
Увеличението е между 20 и 150 %
Общинските съветници в Ловеч приеха нови цени на таксите и услугите в общината.

Това стана на последното им заседание с промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч. Увеличението е между 20 и 150 процента.

"Сред мотивите на администрацията са възстановяване на пълните разходи от Община Ловеч по предоставяне на услугите, създаване на условия за разширяване и повишаване на качеството им, постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси", заяви кметът Корнелия Маринова.

В Ловеч предоставят нова услуга, търсят се 45 лични асистенти

Тя посочи още, че през годината от предоставените услуги са постъпили над 51 хиляди лева приходи, а направените разходи са близо 108 хиляди лева. Тони Паричев, директор на дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" в Община Ловеч каза, че финансовите обосновки са направени на база 2019 г., взети са всички цифри като фонд "Работна заплата", издръжка на администрация и други.

Той даде пример за повишаване с таксата за издаване на удостоверение за наследници, която става от 4 на 8 лева, или със 100 процента. Издаване на удостоверение за раждане - дубликат, ще струва вече 6 лева, а не досегашните три.

С 20 процента е увеличена сумата за издаване на удостоверенията на настоящ и постоянен адрес - от 5 на 6 лева. Със 150 процента процента, от 2 на 5 лева, е вдигната стойността на услугата за издаване на препис от семеен регистър, воден от 1978 г., тъй като това изисква повече време.

"Въпреки че приемаме нови цени, от финансова гледна точка Община Ловеч отново ще дофинансира предоставянето на тези услуги на граждани и фирми. Запазват се десетте услуги, които са напълно безплатни - удостоверение за раждане - оригинал, за граждански брак, смъртен акт, съставяне на актове на състояние на български граждани, които имат актове в чужбина, промяна на режим на имуществени отношения между съпрузи, припознаване на дете и други", заяви още Паричев и добави, че от пет години насам Община Ловеч предоставя 112 електронни услуги.
БТА