Започва „Голямото четене”
Започва „Голямото четене” / netinfo

На 5 октомври стартира инициативата на Българската национална телевизия „Голямото четене". Кампанията ще продължи шест месеца и чрез нея ще бъде избран любимия роман на българите. Дарик радио е медиен партньор на „Голямото четене".

„Голямото четене" е по лиценз на ВВС. Стартът на българския вариант е тази неделя с предаване на живо и гости в студиото. На 21 декември ще бъдат представени романите в класацията от номер 100 до 13-то място.

Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, ще бъдат обявени по азбучен ред като „финалисти", като зрителите ще гласуват за тях. Финалното шоу ще е на 15 март догодина, когато ще бъде обявен любимият роман на българите. На него БНТ ще направи луксозно издание.

Специално за кампанията вече има създаден и интернет сайт. Зрителите ще могат да гласуват по телефона или да изпращат писма. Няма ограничение да се гласува само за една книга.

Във Великобритания победител в „Голямото четене" е романът "Властелинът на пръстените", а в Унгария на първите три места са били унгарски писатели.