Спасители от Кърджали заминават на  международно учение в Гърция
Спасители от Кърджали заминават на международно учение в Гърция / netinfo

Екип от 12 спасители на областно управление „Гражданска защита" в Кърджали ще участва в международно симулационно учение „EVROS 2010", което ще се проведе в Гърция от 26  до 31 май.  Днес екипът беше инспектиран за готовността си за участието в учението в присъствието областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, директорът на ОУ на МВР Тодор Терзиев и шефът на противопожарното звено комисар Христо Тодоров.

Проектът има за цел да стимулира планирането и реакцията при наводнение на река Еврос. Времето за реализацията му е 22 месеца, а финансирането се извършва по Финансовия инструмент за Гражданска защита към Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. Координиращ бенефициент по проекта е префектура Еврос, Александрополис, Гърция. Като асоциирани бенефициенти са включени Главният секретариат на Гражданска защита в Атина, Главна дирекция  "Гражданска защита" в МВР,  университетът във Волос, Българската академия на науките, отдел «Генерални дейности» на Гражданска защита в италианския район Marche, пожарните и спасителни служби от Нортъмбърланд в Обединеното кралство.

Предстоящото симулационно учение ще изпробва местния,   регионалния,   националния   и   общностния механизъм за реагиране, да подобри транснационалните оперативни възможности,  да се усъвършенстват тактическите оперативни способности за екипите,  да се тества системата за ранно  предупреждение и  възможността да бъде използвана като инструмент за оперативна подкрепа.