Социалисти в Кърджали: Първанов, оттегли се от лидерската битка, стани почетен председател
Социалисти в Кърджали: Първанов, оттегли се от лидерската битка, стани почетен председател / netinfo

Да се оттегли от битката за лидерския пост в БСП, за да бъде избран Сергей Станишев, и стане почетен председател или министър-председател в сянка, предложиха социалисти в Кърджали на бившия президент Георги Първанов по време на срещата му с местния партиен актив. Така ще се запази единството в партията, както и двамата, които могат да и бъдат безкрайно полезни в крайната цел - спечелването на парламентарните избори през 2013 година, мотивираха се местни социалисти.

Не приемам почетна длъжност, дори ми е обидно, отвърна на предложението Георги Първанов, напомняйки за успехите на БСП в едни от най-трудните години от съществуването й в периода 1997-2001 година, когато самият той беше неин лидер преди да бъде избран за президент.

Кандидатът за лидерския пост в БСП определи генералната цел, която според него трябва да преследва БСП, а именно - спечелването, при това убедително, на парламентарните избори догодина. В изявлението си пред местните социалисти той припомни, че партията досега е изгубила пет последователни избора и в този смисъл спечелването на вота през 2013 година е жизнено важен за нея.

Първанов посочи и основния противник в предстоящите избори, а именно ГЕРБ, както и евентуалните бъдещи съюзници от широкия политически спектър, като изключи от него Атака, но включи ДПС, както и една бъдеща формация, оглавявана от Миглена Кунева. Всъщност Атака може и да не влезе в следващия парламент, прогнозира Първанов.

Той формулира и тезата, че провала на ГЕРБ във всички водени от него политики, не означава непременно оттегляне на електоралното доверие от управляващите, каквото показвали и социологическите проучвания. В този смисъл Първанов призна, че само Бойко Борисов държал „над водата" ГЕРБ, независимо от провалите на водените от него политики в области като енергетиката и здраеопазването. Отвратените от ГЕРБ не преминават непременно към БСП, констатира пред присъстващите на форума на местните социалисти Георги Първанов.