РИОСВ ще контролира изследвания с научна цел в защитени територии в региона
РИОСВ ще контролира изследвания с научна цел в защитени територии в региона / netinfo
Единствения строг резерват в региона «Вълчи дол» ще бъде посетен от специалисти по ботаника за събиране на еземпляри родопски силивряк с цел проучване генетичното разнообразие на вида. Разрешено е събирането на листа, цветове и цели растения от вида, както и заснемането им за научния труд.

Присъствието на експертите в защитената територия ще се извършва при спазване на определени условия. Не се разрешава лагеруване и палене на огън на територията на резервата, забранено е събирането на екземпляри от растителни и животински видове, освен от родопския силивряк, както и замърсяването на защитената територия с битови отпадъци.

В резервати като „Вълчи дол” са забранени всякакви човешки дейности, с изключение на тяхната охрана, посещения с научна цел, събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения на екосистемите. Разрешено е още присъствието на хора при потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени вследствие на природни бедствия и каламитети, както и преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел.

С 1000 до 10000 лева се наказва всеки, които извършва дейности в защитени територии в разрез с режима им на опазване или заповедта за обявяването им.