/ Областна администрация-Кърджали
Първи случай на мъртво прасе е регстриран в Кърджалийско, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на епизоотичната комисия.

Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско

Животното е жертва на пътен инцидент и е намерено на пътя между селата Великденче и Загорско. Трупът му е изследван и загробен, а мястото дезинфекцирано. Взетата проба за Африканска чума по свинете е отрицателна, е докладвал директорът на ОД на БАБХ д-р Георги Грозев.

Правят Стратегия за ликвидиране на Африканската чума

По думите му, обстановката в областта е спокойна, причина за паника няма и на този етап стопаните не са задължени да колят прасетата в личните дворове. Да се намали до минимум популацията от диви прасета в Кърджалийско с цел предпазване от вируса на африканската чума, са препоръчали ветеринарните власти.

Намериха мъртво диво прасе край Девин, изследват го за Африканска чума

По тяхна препоръка и с решение на Комисията е извършено преброяване на животните в заден двор в Кърджалийско. Според събраната информация, общо 153 прасета се отглеждат във местността “Върбалака“ на Кърджали, в община Кирково са 10 – 8 бр. в с. Завоя  и 2 бр. в с. Дрангово. Три прасета има в крумовградското село Странджево, 26 броя са  в община Джебел - 7 в с. Тютюнче,  2 в с. Слънчоглед, 17 в с. Припек.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

От Областно пътно управление са докладвали за  хода на дезинфекционните дейности в сервитута на републиканската пътна мрежа. Почистват се площадките за отдих и кошовете за смет. Извършват се редовни обходи за ударени животни.

Бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

В момента се дезинфекцират основни артерии като пътя за Асеновград, Хасково-Кърджали-Маказа, Ардино-Кърджали и Кърджали-Мост-Манастир.