Мнозинството в Общинския съвет прие увеличение на местните данъци.
Мнозинството в Общинския съвет прие увеличение на местните данъци. / netinfo
Мнозинството в Общинския съвет в Кърджали прие увеличение на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и туристическия данък.

Заседанието беше предхождано от протест на граждани, които се обявиха против увеличаването на размера на местните данъци и такси, наричайки го геноцид. След кратък разговор с кмета инж. Хасан Азис бе договорена среща с тях, за да чуе градоначалникът техните мотиви за протеста им.
 

увеличение на местните данъци
БГНЕС/ВИЛДАН БАЙРЯМОВА

По-късно в отговор на критики от страна на опозиционния съветник Огнян Иванов от ГЕРБ, свързано с протеста, Азис заяви: "На призива на областния управител от ГЕРБ на протеста се явиха 30 души от БСП, организирани от лидера на социалистите Милко Багдасаров.

По време на дебатите и в отговор на критиките на опозицията кметът онагледи увеличението с пример в частта за данък сгради. По думите му, за апартамент от 57 кв.м. в центъра на града досега се е плащало 33, 88 лева, а сега ще се плаща 42,35лв. На годишна база това е увеличение от  8, 90 лв., което за месец представлява  60-70 стотинки, подчерта кметът.
 

увеличение на местните данъци
БГНЕС/ВИЛДАН БАЙРЯМОВА


Данък сгради, който се определя на данъчна основа, се увеличава от 1,2 на 1, 8 промила за физически лица и на 2 за юридически. Собствениците на хотели с една звезда вече ще плащат по 0,60 лева за нощувка, тези с хотели две звезди по 0,80 лева и тези с три звезди – 1,00 лева.

Увеличава се и данъкът върху превозните средства. За маломощните автомобили до 74 kw  с 10 процента, за тези с над 74 до 110 kw –  от 1,10 лв. на 1,45 лв. за киловат и тези с мощност над 110 kw – от 1,23 лв. на 1,80 лв. за киловат.