Крумовградчани подкрепят златодобива  в района, други го отхвърлят напълно
Крумовградчани подкрепят златодобива в района, други го отхвърлят напълно / netinfo

Над 200 крумовградчани се събраха  вчера в залата на Военния клуб, за да заявят подкрепата си за златодобива на хълма Ада тепе. Канадската компания „Дънди прешъс метал", която стопанисва и находището в Челопеч, има положително становище от МОСВ да извлича златосъдържащ концентрат, и очакванията на хората са инвестицията да промени облика на Крумовград, да оживи икономиката, да отвори нови работни места и да повиши доходите.

Присъстващите изразиха ясно убеждението си, че използваната технология е напълно безопасна, както за човешкото здраве, така и за околната среда, още повече след като канадците преработиха първоначалния си проект и се отказаха от цианидния способ за обработка на рудата.

По предварителни оценки край Крумовград лежат около 25 т злато за десетки милиарди, а фирмата възнамерява да вложи около 100 млн долара в златодобива.

„Подобна инвестиция ще изправи общината на крака", категорични бяха дошлите в залата на ДНА в Крумовград. Тя дава шанс на града да се развие и просперира и не бива интересите на местната общност да се пренебрегват заради псевдоеколози или заради политически дивиденти", заявиха участниците в събранието.

През вчерашния ден се проведе и друго събрание в Крумовград. Представители на екологични движения се обявиха твърдо против златодобива на Ада тепе. Срещата приключи с приемане на декларация за пълно отхвърляне на златодобива в района.