Астрономи се събират на Белите брези
Астрономи се събират на Белите брези / netinfo
38-та лагер–школа по астрономия и астрофизика започва днес на курорта "Белите брези". Това съобщи за Дарик шефът на астрономическата обсерватория Агоп Узунбохосян. Той уточни, че тя ще завърши на 7-ми август. Вшколата ще участват 50 ученици и студенти от страната. Програмата включва лекции, семинари и нощни наблюдения на интересни явления и обекти. Лектори ще бъдат университетски преподаватели, астрономи и астрофизици от СУ "Св. Климент Охридски", Института по астрономия към БАН, и от Харвардския университет, САЩ .
Школата се организира от клуб “Вега” към Астрономическа обсерватория –Кърджали в партньорство с община Кърджали. Финансова подкрепа осигуряват фирми от София и Кърджали, и българи, живеещи в чужбина.
Младите астрономи от страната ще участват в нощни наблюдения, ще могат да проследят и предстоящото на 1 август частичнослънчево затъмнение. Осигурена е съвременна цифрова техника и нови телескопи. По време на двуседмичния престой ще стартира и подготовката за предстоящия 40-годишен юбилей на Школата. Обмислят се варианти и за отбелязване Годината на астрономията през 2009-та.