Замесиха богородични пити по православна традиция, раздават ги на миряни за Успение Богородично
Замесиха богородични пити по православна традиция, раздават ги на миряни за Успение Богородично / netinfo

   3 богородични пити изпекоха в подници в двора на храма " Успение Богородично" в бившето с. Ямборано, сега Драговищица, участниците в културния проект "Панагия". Проектът представя православните традиции по отбелязването на един от големите християнски празници.

  Обредните пити бяха замесени по традиция с участието на най- личните моми. "Затова се спряхме на девойките "Кюстендилска пролет", обясниха организаторите от отдел "Култура и духовно развитие". За самите традиции пък разказа доц. д-р Екатерина Керемидарска от Регионалния исторически музей в Кюстендил. Водосвет на първият етап от празника направи отец Васил Манасиев.

  Трите пити, омесени днес ще бъдат раздадени на миряните на храмовия празник на черквата в с. Ямборано, в храма "Св. Богородица" в Кюстендил и на присъстващите на празника "Панагия" в Регионалния исторически музей, казаха от отдел "Култура и духовно развитие". От там обясниха, че за замесването на питите днес е избрана черквата в Ямборано, защото се нуждаела от ремонт. "Така се надяваме да обърнем вниманието на обществеността към този проблем", каза теологът Любляна Начева.