ВАС потвърди- избора на Общински съвет- Кюстендил е законен
ВАС потвърди- избора на Общински съвет- Кюстендил е законен / Дарик- Кюстендил,архив

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд- Кюстендил, с което бе обявен за законен новоизбраният Общински съвет на Кюстендил.
"Настоящата съдебна инстанция намира така постановеното решение за валидно, допустимо и правилно", пише в мотивите на върховните магистрати.
Съдебният състав на ВАС приема за обосновани изводите на съда в Кюстендил, че представените от жалбоподателите доказателства, както и събраните по делото гласни доказателствени средства не налагат допускане на броене на бюлетините от всички избирателни секции. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на СИК е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването. Цитирано е и тълкувателно решение на Конституционният съд.
"В този контекст правилни и обосновани са изводите на първоинстанционния съд, че преброяване на бюлетини в съдебното производство е необходимо само в 26 секции, тъй като само в протоколите от тези секции са налице поправки и зачерквания, които не са осъществени по предвидения в ИК ред или не е ясно и четливо в какво се състои поправката, или пък са налице обосновани съмнения за верността на резултатите обективирани в тях във връзка с гласните доказателствени средства събрани в хода на откритите съдебни заседания. По отношение на останалите протоколи не са представени от оспорващите доказателства, които да обосноват неистинност, поради което правилно съдът е зачел фактите удостоверени в тях. Тези изводи не се разколебават и от представените в хода на касационното производство писмени доказателства и протоколи от СИК", пише още в мотивите на ВАС.