Съдът в Кюстендил отхвърли жалбите на двама кметове на села в община Бобов дол срещу размера на заплатите им
Съдът в Кюстендил отхвърли жалбите на двама кметове на села в община Бобов дол срещу размера на заплатите им / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Административен съд- Кюстендил отхвърли жалбите на кметовете на селата Коркина и Големо село срещу решението на Общинския съвет- Бобов дол, с което е определен размера на заплатите им. Любен Лазаров получава месечна заплата, в минималния размер по Наредба- 420 лв. като кмет на Коркина. Васил Васев е с възнаграждение от 650 лв. И двамата жалбоподатели спечелиха местните избори през 2015 година като кандидати на ПП ГЕРБ.
Съгласно ЗМСМА, Общинският съвет определя размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет по предложение на кмета на общината. Според Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, жалбоподателят като кмет на населено място с население до 500 души, попада в ниво 18, степен 1 на минималната, съответно максималната основна месечна заплата 420 - 1300 лева.
"Общински съвет - Бобов дол е определил размера на индивидуалната основна месечна заплата на жалбоподателя в рамките на определеното ниво и степен, при съобразяване с нормативно заложените изисквания, съответната квалификация и професионален опит. .........С оглед изхода от делото съдът присъжда разноски на ответника в размер на 200 лв. адвокатско възнаграждение, платими от жалбоподателя", пише в мотивите на съда.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.