Предупреждение от първа степен - жълт код за усилване на югозападния вятър в близост до северните склонове на планините и в югоизточните райони от страната, издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Кодът е в сила за 16 области на страната - София град, София област, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана, Видин. Във всички обявени ще духа силен вятър, като във Видин, София област, Кюстендил и Благоевград се очакват и интензивни валежи

карта времето 10 март
НИМХ

Метеоролозите съобщават, че се очаква поривите на вятъра да достигнат до 20-24 метра в секунда, или до 72-86,4 километра в час.

Заради преминаващо атмосферно смущение вечерта и през нощта срещу събота в Западна България до сутринта и в отделни южни райони от страната ще има локални краткотрайни валежи с количества до 20-25 литра на квадратен метър. Възможни са и гръмотевици.

В събота в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад, в повечето райони ще е умерен. Ще бъде предимно облачно, с валежи, значителни по количество на места в Югоизточна България, където е възможно да са придружени и с гръмотевици. Все още ще е топло за периода, но вечерта и през нощта срещу неделя вятърът ще стане северозападен, ще се усили и с него бързо ще нахлуе сравнително студен въздух.

До сутринта в неделя валежите ще спрат, от запад на изток и облачността ще се разкъса, през деня ще намалее до слънчево време.

Температурите ще се понижат и преобладаващите ще са: минималните - от минус 2° до 3°, а максималните - между 7° и 12°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ