Ще се включат ли всички общини в единна ВиК асоциация за Кюстендилска област?
Ще се включат ли всички общини в единна ВиК асоциация за Кюстендилска област? / Иво Кирилов, Дарик

Бюджетът за тази година и отчета за миналата година са основните точки от общото събрание на ВИК- асоциацията, която се проведе в Кюстендил. На нея присъстваха представители на общините Кюстендил и Трекляно. Заседанието бе водено от областният управител Виктор Янев. По- късно ще се направи и работно заседание по отношение на договора с ВиК- оператор.

Вноските в бюджета за тази година са следните: Държавата- 14 443 лв, община Кюстендил- 19 324 лв. , община Бобов дол- 2 877 лв., община Кочериново- 1 662 лв., община Рила- 920 лв., община Трекляно 202 лв., община Бобошево- 911 лв. и Невестино 899 лв.

„Имаме разговори с общините Дупница и Сапарева баня за обединение. Това обаче може да стане само след решения на техните общински съвети. Трудно обаче ще бъде взето такова решение, тъй като маржът на цените на водата в тези общини и цената на водата в община Кюстендил е доста голям. В момента имаме подета една инициатива заедно с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за среща с Министерство на околната среда и водите, за да се види дали може да се направи една по- гъвкава политика по отношение на цените на питейната вода. По този начин ще може да се направи един консолидиран воден оператор и така община Кюстендил и община Дупница ще могат да участват по ОП „Околна среда", заяви за Дарик областният управител Виктор Янев.