Река Банщица може да отнесе гробищата в Жабокрът. Вече наводни земеделски земи
Река Банщица може да отнесе гробищата в Жабокрът. Вече наводни земеделски земи / Дима Кирилова, Дарик радио

Придошлите води на река Банщица  заплашват да отнесат траурния парк в с. Жабокрът, алармираха жители на селото. Трима земеделски производители се оплакаха, че реката е отнесла обработваеми земеделски площи.

"Със собствен багер правих дига преди 3 години. Искахме сами да почистим реката, но ни казаха , че без проект от еколози ще ни глобят. В момента разливът е близо 50 м. от двете страни на реката. В Гърляно и Гюешево няма какво да отнесе, тук водата носи земя, от която се храним", заяви Николай Ангелов от Жабокрът.

Той има овощна градина, отглежда ябълки, но през последните 10 г., заради разливи на реката сади постоянно дръвчета, защото влагата ги съсипва. "Въпреки че направих дига, реката я отнесе и нея, защото не е почистено. В момента състоянието е трагично, от моята нива нагоре всичко е отнесено. Искаме да се оправи коритото на реката, защото в нея от 20 г. не е влизала машина, а събира водата на целия град и планината", заяви Николай Ангелов .

Река Банщица може да отнесе гробищата в Жабокрът. Вече наводни земеделски земи
netinfo

"От 8 години подавам жалби до Гражданска защита и "Напоителни системи", но ми казват, че нямат пари, община и област не могат да се разберат чии са земите", коментира Калин Средов.

"Опасно е състоянието и на река Новоселска, която също минава през Жабокрът. Вчера реката отнесе всичко, има 500 дка земеделска земя, на която разчитаме. Миналата година изпратих жалба до областния управител  и "Напоителни системи", но никой не си мръдна пръста. Земята е нашето препитание", заяви Дончо Милушев.

От Областна дирекция "Земеделие" информираха, че пострадалите трябва да подадат заявления при тях, комисия ще провери на място щетите и ако са на 100% земеделците ще получат констативен протокол. Ако не са на 100%, протоколът ще послужи пред застрахователите.

Областният управител Владислав Стойков заяви, че е запознат с проблема. "Информиран съм от кметовете на Ябълково и Жабокрът за неприятната ситуация. Необходимо е да се вземат спешни мерки, защото се заливат земеделски земи. Водим разговори със съответните институции и се надявам проблема да бъде решен", коментира Стойков.