Пожарникари провериха храмовете и хотелите в Кюстендилска област
Пожарникари провериха храмовете и хотелите в Кюстендилска област / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Служители на РДПБЗН - Кюстендил са проверили 36 обекта в областта - храмове и бази с очаквано настаняване на гости през Великденските празници. Законовите изисквания за гарантиране на пожарната безопасност на посетителите са спазени. Изпълнени са 11 предписания, направени на храмове за оптимизиране на пожарната безопасност.
РДПБЗН- Кюстендил препоръчва:

Предстоящият голям християнски празник - Великден, несъмнено е свързан с посещението на много хора в православните храмове и паленето на свещи. Наличието на значителен брой хора, небезопасното палене и носене на горящи свещи от една страна, както и горимо натоварване, съсредоточено в черковните храмове е предпоставка за възникването на пожари със сериозни последствия.

РД "Пожарна безопасност и защита на населението"- Кюстендил призовава всички граждани при посещението на храмовете и при пренасянето на запалени свещи до домовете да бъдат внимателни, за да не възникнат запалвания.

Горящите свещи трябва да се държат в ръце, така че да се предотврати допира им до околните хора. Свещите е необходимо да се поставят да догарят на свещниците или се поставят в специално поставените съдове с вода.

Сериозна е опасността от пожари при хвърляне на горящи свещи и клечки от кибрит в района на черквите.

В случай на запалване, гражданите е необходимо да запазят
самообладание и без паника да напуснат храма през изходите по най-бързия и безопасен начин, изпълнявайки указанията на служебния персонал, който е инструктиран за безопасното евакуиране на гражданите или да позвъните на телефон 112.