Повече пари за селата в община Сапарева баня
Повече пари за селата в община Сапарева баня / Дарик радио,архив

Повече средства за селата в община Сапарева баня ще бъдат заложени в бюджет 2014, заяви кмета на общината Сашо Иванов. В тазгодишния бюджет ще бъдат заложени повече средства за благоустрояване на селата в общината. В миналите години такива не бяха залагани, тъй като средства бяха необходими за съфинансиране по проектите, които общината реализира. В момента общинска администрация изготвят бюджета, като след това той трябва да бъде разгледан на обществено обсъждане и гласуван от Общинския съвет.


Набелязани са основни мерки във всички села в общината. Ще трябва да се търсят средства за изграждане на локална пречиствателна станция в с. Ресилово, тъй като въпреки уверения, че проекта за изграждането на такава ще бъде финансиран, това няма да се случи. Кметът е получи уверение от Областно пътно управление, че през тази година ще бъде рехабилитиран пътя през с. Ресилово.
В с. Овчарци ще бъде завършена канализацията и водопровода. Освен това през тази година се очаква да бъде изпълнен ангажимента поет пред родители от селото за преместване на детската градина в новата сграда. Там са необходими средства за обзавеждане и облагородяване на пространството около сградата.
В Сапарево със собствени средства ще бъде довършена канализацията и водопровода. До средата на годината трябва да бъде облагородена централната част на селото, тъй като местната черква има юбилей.
В Сапарева баня наред със спечелените проекти, които ще се реализира през 2014 година - като рехабилитация на пътя до Паничище /участъка до скалите/ и етнографския музей ще се работи и по инфраструктурни проблеми. Тази година съфинансиране ще трябва по проекта за топлопровода, който ще финансира от Националния доверителния екофонд. Съфинансирането е в размер на 15 %.