/ ThinkStock/Getty Images
Тя е подкрепена от 250 души
Подписка срещу бездействието на екипите на електроразпределителното дружество са подготвили жители на община Невестино - селата Смоличано, Пелатиково, Длъхчево Сабляр, Страдалово, Згурово, Неделкова Гращица и Горна Гращица.

Те ще я внесат до министъра на енергетиката, КЕВР, омбудсмана и областния управител на Кюстендилска област. "Причината е честото спиране на тока и подаването на променливо напрежение, от което масово горят електрически уреди", съобщи ръководителят на местното екологично детско селище "Живей с любов" Елена Начева.

ЧЕЗ: Мрежата не може да понесе товара от евентуално спиране на „Топлофикация София“

"През зимният сезон оставаме с дни без ток. Имам групи с деца, които лагеруват в селището и изпадат в паника. През лятото решаваме проблема с къпането със слънчева вода или с такава от близкия водопад, но през зимата проблемът е много сериозен", коментира Начева.

Проблемът, според местните, са непочистените клони на дървета, които се оплитат в електропреносната мрежа. При падането на тежък сняг, клоните се чупят и късат кабелите.

"Събираме тази подписка, за да докажем, че тук също живеят хора. Как ще ги развиваме тези селски райони, когато няма елементарни условия", коментират жителите на села в общината.

Подписката е подкрепена от 250 души.
БТА