/ iStock/Getty Images
След получаване на всички документи и действия от ДАНС, наблюдаващият прокурор ще извърши анализ
Във връзка с постъпилия сигнал до Специализирана прокуратура потносно рекордно високата цената на електроенергията говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев заяви:

"Проверката е възложена в близък период на време. След получаване на всички документи и действия от ДАНС, наблюдаващият прокурор ще извърши анализ. Ако има достатъчно данни тогава ще се образува досъдебно производство", каза Кръстев.

Той допълни още, че веднага след получаването на сигнала в Специализирана прокуратура, той е разпределен на случаен принцип на прокурор.

На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изисква документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура.

Относно преписката за полицейско насилие, която е прекратена, Кръстев отговори така: "Длъжността, която заемам, не ми позволява да направя коментар".