Митнически служители задържаха над 4,7 кг марихуана, скрита в резервоар на лек автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

С постановление на наблюдаващ прокурор, гражданинът на Северна Македония, е задържан за срок до 72 часа по водено срещу него производство за контрабанда на наркотични вещества през българската граница.

Агенция "Митници"

Разследването по случая е започнало на 28 март, след като на ГКПП "Гюешево" митнически инспектор от отдел „Борба с наркотрафика - Югозападна“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, по метода „анализ на риска“, селектирал влизащ в страната лек автомобил „Мерцедес“.

Водачът на превозното средство с косовска регистрация заявил, че преминава през България транзитно, като крайната му дестинация е Турция. В хода на проверката митническите служители са демонтирали задните седалки на автомобила и установили специално пригоден тайник в резервоара.

Агенция "Митници"

В него са били открити 17 пакета. При извършения полеви наркотест съдържащото се в тях вещество е реагирало положително на марихуана. Общото тегло на дрогата е 4,757 кг.

С постановление на разследващия орган, той е бил привлечен в качеството на обвиняем за пренасяне през границата на страната на високорискови наркотични вещества.

Агенция "Митници"

За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Към настоящия момент е установено, че обвиняемият е осъждан в Северна Македония.

Предстои прокуратурата в Кюстендил да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.