/ Официален Facebook профил: Art Gallery
"В Кюстендил ще бъдат отбелязани 139 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора", съобщи Валентин Господинов, директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Честването ще започне от 12:00 часа пред сградата на културния институт. „Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Те са неподвластни на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина.

Ремонтират залите на постоянната експозиция на галерията на Майстора в Кюстендил

И съвсем обяснимо е преклонението пред подобни личности и завещаното от тях“, каза Валентин Господинов. В рамките на програмата ще се състои деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора.

Тя съществува от 1973 година до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 година.Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.Наградата се присъжда всяка година на един български художник заизключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

Учредена е от Община Кюстендил и Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци - връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Тази година влерията ще бъдат представени новите творби на Елица Тодорова. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

В 13:30 часа участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров-Майстора“ в село Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.
Агенция "Фокус"