Община Кюстендил спечели проект за изработването на 4 туристически продукта
Община Кюстендил спечели проект за изработването на 4 туристически продукта / Иво Кирилов, архив

Одобрен е проект на община Кюстендил на стойност 480 000 лв. Той е съвместен с общините Невестино и Земен, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Проектът се казва "Дестинация Кюстендил- Невестино- Земен- природа, традиции и хилядолетна история" и е насочен към създаване на 4 туристически продукта.

"Тези продукти ще бъдат направени в рамките на 2 години, след което ще бъдат представени на изложения в Москва, Берлин и Лондон. Това е пореден плюс към туризма в региона и развитието му", заяви Петър Паунов.

Ще бъдат разработени 4 туристически подпродукта в рамките на интегрирания регионален туристически продукт „Стратегия Дентелетика, а именно:

- Празнична  феерия от цветове и звуци - изработване на  уникални печати за всеки от традиционните фестивали и празници, провеждани в региона;  изработени двуезични книжки с информация за провежданите събития в региона;

- Водата - извор на живот и здраве, в който ще бъдат включени следните  индикативни маршрути: Полскоскакавишкият водопад, Еленин  камък, водопадът "Света Яна", край с.Смоличано, Земенските скали «Сараят», „Кадин мост", СПА, уелнес и лечебни процедури с обиколки на културно-исторически забележителности;

- Пътуване във времето, насочен към културния и приключенския туризъм. Чрез него ще се предложи възможност на посетителите  да се запознаят с основни архитектурни паметници от миналото - храмове, мостове, крепости.

- Сбъдната мечта за единение с природата, насочен към планински и еко туризъм.