Областната управа съдейства на италиански инвеститори за предприятие в Кюстендил
Областната управа съдейства на италиански инвеститори за предприятие в Кюстендил / Влади Владимиров

Ново предприятие с италиански инвестиции се очаква да отвори врата в Кюстендил през следващата година, съобщи зам.- областният управител Даниела Годинова. Тя отчете като много полезни разговорите с "Конфиндустрия България".

"Ще направим географска информационна система, до която ще има линк от сайта на Областна управа- Кюстендил.  В нея ще има интересна информация за свободните терени, дали те се продават или отдават под наем, като целта е да улесним инвеститорите", заяви Годинова.

Областният управител Любомир Анчев каза, че заради незаинтересованост от страна на Община Кюстендил или кмета е пропаднала поканата за работна среща с Финландския спортен тотализатор, от където е имало интерес за инвестиции за балнеоложки комплекс за възстановяване на спортисти. Той анонсира среща в Министерството на околната среда и водите за бъдещата реализация на проект за "Зимен курорт" в Сапарева баня. Ще търсят средства и за подобряване на инфраструктурата на района около Рилския манастир.

Отчет за дейността си през 2010 година направиха областният управител Любомир Анчев и неговият заместник Даниела Годинова.  Припомнена бе работата по различните проекти, в сферата на социалните услуги, административния контрол, разпореждането с държавна собственост и привеждането на ГКПП- Гюешево и ГКПП- Олтоманци в съответствие с изискванията на Шенген, както и във връзка с възстановителните дейности след бедствията на територията на няколко общини.

Областната управа отчетоха успешна финансова 2010 година, въпреки намаления бюджет. "Спестени близо 70 хил. лв. от фонд работна заплата, осигурителни вноски и капиталови разходи, които са пренасочени към издръжката на областна администрация", каза Любомир Анчев.

Двамата почерпиха журналистите с баница с късмети. "В уютна къща догодина, ще посрещнеш Новата година", се падна на областният управител Любомир Анчев. Късмет- "Приятели ще имаш верни, щури, диви и модерни", изтегли зам.- областният управител Даниела Годинова.