Няма лекар, който да не е проверен от РЗОК- Кюстендил
Няма лекар, който да не е проверен от РЗОК- Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Районна-здравноосигурителна каса Кюстендил е извършила до момента 935 проверки на изпълнители на медицинска и дентална помощ, и аптеки, при които са установени финансови и медицински нарушения.
Направени са 75 финансови проверки по отпускане на лекарствени продукти в аптеки, 10 от които са съвместни с НЗОК, при сключени 42 договора. Издадени са 46 бр. констатативни протокола, с установени 131 нарушения. Най-често срещаните нарушения са неспазване на условията и реда за отпускане на лекарства от Позитивния лекарствен списък.
За изминалите 11 месеца от годината са извършени 249 броя медицински и финансови проверки на изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ и 120 проверки на изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ. Най- честите нарушения, установени при проверките са свързани с превишаване на определения брой прегледи на диспансеризирани ЗОЛ от личните лекари или лекари специалисти и с първични медицински и финансово- отчетни документи.

"Няма личен лекар или специалист, който да не е проверен поне веднъж през годината от РЗОК- Кюстендил, а някои са проверени по 5- 6 пъти. Не са извършени драстнични нарушения", коментира пред Дарик директорът д- р Сашо Котев.
235 пъти са проверени изпълнителите на първична извънболнична дентална помощ. Нарушенията са невписване на извършената дейност в здравноосигурителната книжка, превишен обем дейности.
Лечебните заведения за болнична помощ са проверени 256 пъти, 72 от които съвместно с НЗОК. 138 от проверките са медицински, 118- финансови и 10 бр. по жалби. Най- честите нарушения са повторна хоспитализация в срок до 30 дни, неправомерно взета потребителска такса, неотразени придружаващи заболявания, неспазени индикации за хоспитализация и медицински критерии за дехоспитализация.
По подадени жалби срещу наказателни постановления и писмени покани за възстановяване на неоснователно получени суми от изпълнители на извънболнична и болнична медицинска помощ, през 2015г. са образувани 5 дела.