Нова серия изследвания за бруцелоза в Рила и Мурсалево, ситуацията се овладява
Нова серия изследвания за бруцелоза в Рила и Мурсалево, ситуацията се овладява / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Четвърта кампания по взимане на серологични изследвания за овладяване на заразата от бруцелоза в района на община Рила и село Мурсалево започна днес Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Кръвни проби ще бъдат взети от 100 овце, от стадо в Мурсалево и 40 овце от животновъден обект в Рила. От тези две стада са последните две положителни проби от декември миналата година. Животните са били заедно на паша през изминалото лято.
Унищожените до момента животни, след положителни проби за бруцелоза, след проведените 3 кампании за серологични изследвания, са- 192 кози, 16 овце, 4 говеда и 11 домашни кучета.
"Заразените животни непрекъснато намаляват, при третата кампания те бяха само 2 овце, което значи, че ситуацията е овладяна. На територията на Кюстендилска област няма други населени места, където да е открита бруцелоза. Заболяването се локализира в Рила, Смочево, Падала, Рилски манастир и Мурсалево", коментира за Дарик началникът на отдел "Здравеопазване" към ОДБХ- Кюстендил д- р Емил Гъгнев. Той анонсира по процедура, през месец юни нова кампания за взимане на кръвни проби от стадата, които в края на 2015 г. са дали отрицателни резултати и още едно взимане на проби в края на 2016 година, след което може да се говори за отмяна на забранителните мерки.
Забранено е движението на едри и дребни преживни животни, еднокопитни от и към заразените селища. Забранено е и клането на животни, освен за собствена консумация и то след уведомяване на ветеринарния лекар на обекта, като животното трябва да е дало отрицателна проба за бруцелоза.
Собствениците на животни трябва да информират ветеринарния лекар и при всеки аборт, както и при всяка смърт на младо животно.
"Не трябва да се допуска придвижване на животни без ветеринарно- медицинско свидетелство. Животните трябва да са регистрирани и с ясен здравен статус, за да гарантираме здравето и на хората", заключи със съвет д- р Емил Гъгнев.