/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посети язовира в с. Големо село, община Бобов дол, за да провери как работи закупената техника за дистанционно роботизирано почистване и за борба с горските пожари.

Край язовира беше демонстрирана работата на новозакупените дистанционно управляеми роботи за почистване на язовири и речни корита от растителност, както и за борба с горски пожари.

БГНЕС

Роботите чистачи са собственост на държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Те могат да почистват под остър наклон до 50 градуса, да режат и смилат растителност, като правят естествено торене.

След градушките и проливните дъждове: Каква е обстановката в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Това са самоходни роботи, които почистват стените на язовирите и дигите на реките. Установихме, че една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените стени и диги. Машините, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки. Те работят без човешко присъствие, могат да се движат в наклони до 55 градуса, да преодоляват насечени терени. Масата, която отрязват, се смила и превръща в тор. Спестяват се много човешки усилия", каза министър Нинова. Тя посочи, че със закупените осем машини почистването на язовирите ще стане много бързо, защото в противен случай са необходими много часове работа и много работници. Нинова посочи, че машините са вече на терен и са предоставени на осемте предприятия в страната за управление и стопанисване на язовирите.

БГНЕС

Язовирът в с. Големо село е язовир, който е от първа степен на опасност, а една от причините е заблатеното му състояние, както и състоянието на стената. Наблизо е пътят Кюстендил - Дупница и жп линията по това направление.

Ще се стараем да не позволим да стават проблеми, коментира Нинова. Тя посочи, че и в момента ежедневно и ежечасово се следи състоянието на язовирите, като целта е да се взимат навреме мерки за недопускането на проблеми.

БГНЕС

Корнелия Нинова каза, че започва обследване на 384 язовира в страната. "Знаете, че досега се даваха пари за ремонти на язовири на определени фирми. 500 милиона се наляха за ремонт на язовири, дотук има един приет и ремонтиран. Изцяло приемаме подхода, за да не се крадат пари, да има ефективност от тези ремонти, преминаваме изцяло на процедури за обществени поръчки и прозрачност, технически преглед, обследване", коментира още министър Нинова.
БТА