чешма
чешма / Dariknews.bg
Няма замърсяване на този етап на територията на община Кюстендил, което да е дошло от района на Босилеград, Сърбия, в това увери кметът на Кюстендил Петър Паунов, след сигнала на съветника Огнян Атанасов.

„По поречието на Бранчовска река, която се влива при село Караманица, Сърбия  в река Драговищица, е пусната в експлоатация Оловно- цинкова мина, без хвостохранилище. Всички отпадни води се изхвърлят непречистени в реката. Този проблем трябва да бъде разрешен, ако е необходимо трябва да поискаме и подкрепата на Министър- председателя, за да се говори с Премиерът на Сърбия”, заяви Огнян Атанасов.

„Преди около три месеца сигнализирахме за проблема, както Министерството на околната среда, така и РИОСВ. Взети са проби, като към момента няма притеснителни отклонения от нормата. Обяснението за това, е тогавашно пълноводие. Тревогите все пак са основателни. Имаше по темата и организиран форум в Босилеград. Водят се деликатни разговори със сръбската страна. Говори се, че човекът, който е собственик на мината е с меко казано непрестижно минало. Ще сигнализираме при необходимост и Премиера”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.