Направиха демонстрация на зумер монтиран на Областна администрация
Направиха демонстрация на зумер монтиран на Областна администрация / Иво Кирилов, Дарик радио

Демонстрация на специално устройство наречено "зумер", което бе поставено на вратата на Областна администрация- Кюстендил, бе направена от областният управител Владислав Стойков. То ще улеснява достъпа на хората със зрителни увреждания до сградата.

"Когато пристигне тук човек със зрителни увреждания, той има дистанционно в себе си и с натискане на копчето активира зумера. Чрез звуковият сигнал, който издава устройството незрящият ще се ориентира къде е вратата", заяви Владислав Стойков. Той подари две дистанционни на председателят на Съюза на слепите Борислав Лазаров.

"Изключително сме доволни, че областният управител оглави Областният съвет за хора с увреждания, което означава, че той се ангажира с тази проблематика. Тези първи стъпки, ни дават уверението, че с подкрепата на държавната власт все повече хора с увреждания ще имат възможност да се движат в обществената среда, ще имат достъп до обществените сгради", каза председателят на Съюза на слепите Борислав Лазаров. Той от своя страна подари две книги на Владислав Стойков, написани от хора със зрителни увреждания.