Международният конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов се открива на 6- ти април
Международният конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов се открива на 6- ти април / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

20- тият юбилеен Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов" ще се проведе от 6 до 9 април в гр. Кюстендил
Конкурсът се организира ежегодно от читалище „Братство" и се провежда с подкрепата на Община Кюстендил и под патронажа на кмета Петър Паунов. Съорганизатори са читалище „Пробуда" и Европейски информационен център Европа Директно.
Международният музикален форум дава поле за изява на китаристи от различни възрасти, от България, Сърбия, Македония, Полша, Чехия, Унгария, Гърция, Турция, Украйна, Косово, Китай и много други.
В рамките на четирите конкурсни дни се провеждат лекции, беседи, майсторски класове и концерти на гостите от страната и чужбина. В програмата са предвидени още рецитали на Шандор Мещер от Унгария, Иван Косинец - Украйна, Дуо Марчин Козьол и Симон Яблонски от Полша, Дует Александър Митрошин и Людмила Касатова - Украйна, проф. Урош Дойчинович - Сърбия, акад. Атанас Куртев - София и др.
На 8 април Майсторски класове по китара ще проведе Дарко Багески от Македония, а на 7 и 8 април от 12:00 до 15:00 ч. на Алеята до кафе „Къщата" ще се проведе „Сцена на Трубадура" с участието на Маестро Огнян Вълев - китарист, преподавател и композитор от гр. Гоце Делчев.
Официалният старт на 20- тия международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов" ще бъде даден на 6 април, от 18:00 ч. в залата на Драматичен театър - Кюстендил.

Дарик радио е медиен партньор на фестивала.