Личните лекари в Кюстендил спират работа за 2 часа днес
Личните лекари в Кюстендил спират работа за 2 часа днес / netinfo

  Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил организира сигнални протестни действия. Личните лекари ще спрат работа за 2 часа днес, от 10, 00- 11, 00 и от 15, 00- 16, 00 часа.

  "Избрали сме това време, защото е най- малко натоварено от към пациенти. Ние няма да отказваме спешна помощ, но няма да издаваме документи. От 2 месеца такива сигнални протести има в цялата страна, по график за нас от Кюстендилска област се паднаха последните 2 дни", заяви за Дарик д- р Румен Алексов, председател на Сдружението за областта. Според него вече има ефект от протестите, защото експертни групи водят успешни разговори с НЗОК и Министерство на здравеопазването.

  Общопрактикуващите лекари искат по- добри финансови условия на работа или цените на извършваните от тях услуги да бъдат индексирани с ръста на инфлацията. "Цените, по които работим не са променяни от края на 2006 година, а в същото време се увеличиха наемите за кабинети, разходите за ток, вода, газ и други консумативи", коментира д- р Алексов.

  Според личните лекари работата им е безкрайно затруднена и  от въведените множеството правила. "Една мамография например, не можем ние да я назначим, а трябва да изпратим пациента на специалист, който издава направлението за снимка. Здравната каса плаща и за изследването, и на специалиста", допълни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендилска област.

  Лекарите имат готовност и да спрат работа за няколко дни  през септември, ако исканията им не бъдат чути, и не бъдат заложени в бюджета за догодина на НЗОК.