Кръгла маса за образователната интеграция на ромите
Кръгла маса за образователната интеграция на ромите / Областна управа- Кюстендил

Кръгла маса на тема „Образователна интеграция - възможности и предизвикателства" бе организирана във връзка с Международния ден на ромите. Тя се проведе в залата на читалище „Васил Левски", в кв. Изток.
Програмата започна с музикално изпълнение на ромски деца от ОДЗ „Мечта". Кръглата маса бе открита от зам.- областният управител Силвия Велкова, която поздрави организаторите на събитието и приветства всички присъстващи и интересуващи се от проблемите на ромските общества.
„От името на Областна администрация - Кюстендил и лично от мое име желая здраве, успешна социална и професионална реализация. Когато говорим за реализация, неминуемо го асоциираме с образование, което е и предмет на днешната среща. Затова аз намирам формулираната тема за образователната интеграция за особено актуална", каза Силвия Велкова. Тя допълни, че във всичките години на преход са направени много опити за ромска интеграция, но по една или друга причина тя не се е случила, така както предполага съвремието ни. В изказването си, тя открои и темата за миграционния натиск, който би могъл да затрудни процесите на интеграция.

Кръгла маса за образователната интеграция на ромите
netinfo

Събитието бе организирано от Сдружение ЛАРГО - Кюстендил с председател Сашо Ковачев. В дискусията участие взеха Евгения Волен от Фондация „Тръст за социална алтернатива", Венелин Стойчев от Политологичен център София и Радостина Чапразова от Младежка организация „АРЕТЕ" - България.
За празника бе представена и изложбата „Ромите в Кюстендилския край - история, бит и култура".