Концерт за Международния ден на хората с увреждания
Концерт за Международния ден на хората с увреждания / netinfo

„Няма нищо по-хуманно от това да се помогне на хората с увреждания" - това бе посланието, което съпроводи тържествения концерт в Кюстендил по повод 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Събитието се организира от Регионалната и Общинска организация на инвалидите в България и НЧ „Братство 1869" - гр. Кюстендил, в чиято голяма зала се проведе.
Официални гости на мероприятието бяха зам.-областният управител Силвия Велкова, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и неговия заместник Светослав Василев. Присъстваха още Радостина Васева - директор на Дирекция „Здравеопазване, жилищна политика и социални дейности" в Община Кюстендил и директорът на Дирекция „Социално подпомагане" - Кюстендил Бойко Шопов.

Концерт за Международния ден на хората с увреждания
netinfo

 

 


Своите приветствия към присъстващите отправиха Виктор Тодоров - председател на Регионална организация на Съюза на инвалидите и Борислав Лазаров - председател на Областния съвет на слепите в Кюстендил. Те не скриха радостта си от присъствието на представителите на държавната и местната власт и разчетоха големия интерес към събитието като предпоставка, че обществото ще започне да променя своето мислене към хората с увреждания. През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания, а неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът на хората с увреждания до общата архитектурна среда, общообразователната система, общия пазар на труда, както и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.
Концертната програма продължи с участието на фолклорни състави към НЧ „Пробуда" - Кюстендил и Читалището в с. Жабокрът, както и певчески групи от клубовете на пенсионерите и хората с увреждания.