Кюстендил
Кюстендил
Коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-Българско национално движение, Движение България на гражданите, Земеделски народен съюз, Обединени земеделци, представлявана от Петър Паунов, се регистрира за участие в Местни избори ‘2019.
 
Това е десният съюз „Коалиция КЮСТЕНДИЛ“, създаден преди 12 години. „Коалиция КЮСТЕНДИЛ“ участва в изборите през 2007-а, 2011-а и 2015 година. На 13 септември 2019 г. партиите в коалицията подписаха споразумение за участие и в предстоящите местни избори. Председател на коалицията, кандидат за кмет и водач на листата на „Коалиция КЮСТЕНДИЛ“ от 2007 г. досега е Петър Паунов.
 
За Местни избори ‘2019 Централната избирателна комисия - с решение от 2 септември, утвърди правила за наименованията и абревиатурите на местните коалиции. Съгласно тези правила името на местна коалиция може да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.
 
Затова за предстоящите избори „Коалиция КЮСТЕНДИЛ“ се регистрира като Коалиция ПП ГЕРБ, ПП СДС, Партия ВМРО-Българско национално движение, Движение България на гражданите, ПП Земеделски народен съюз, ПП Обединени земеделци.
 
Според решение на ЦИК, за участие в изборите за общински съветници и кметове може да се образуват местни коалиции, които се регистрират в ОИК. Местните коалиции се образуват само от регистрирани в ЦИК партии и коалиции.
Срокът за регистрация на партии и коалиции за местните избори е до 16 септември 2019 г.

Кюстендил