Кметът зове дупничани да развеят българското знаме и да го сложат на джамията
Кметът зове дупничани да развеят българското знаме и да го сложат на джамията / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Българският трикольор ще бъдат закачен на Тюрмето- Джамията, за да се изкаже символичното желание на дупничани да запазят сградата като паметник на културата. Инициативата е на кметът на Дупница Методи Чимве и ще се проведе в началния час на знаково дело в Софийския апелативен съд.
"Тук няма партии, няма политически интереси и не трябва да има. Затова призовавам всички в 11.30 часа да се съберем пред Тюрмето и покажем нашата позиция", заключи Чимев.
Софийски апелативен съд ще се гледа знаковото дело, което трябва да реши дали настоящото Мюсюлманско изповедание е правоприемник на съществуващото такова по време на Османската империя. От решението на софийските магистрати по този казус зависят още десетки дела, заведени от Мюфтийството за връщане на имоти, които са замразени. Това ще предопредели и бъдещето на Тюрмето в Дупница, дали ще остане паметник на културата или ще стане собственост на Мюсюлманското вероизповедание.
"Докато аз съм кмет, мюзеин няма да пее в Дупница. Категорично. Убеден съм, че и нито един дупничанин няма да позволи действаща джамия в града, заяви кметът на града инж. Методи Чимев. "Нееднократно съм казвал, че уважавам всеки, който изповядва религията, в която вярва. Но тук говорим за принципни и чисто български неща. Тази сграда е българска, построена върху български манастир, и ще остане българска. Каквото и да реши съдът, действаща джамия няма да има в Дупница. Но аз вярвам в българския съд и знам, че няма да се стигне до неприятно решение", допълни Чимев.