Кметът Петър Паунов призова хората да се подготвят за предстоящите тежки метеорологични условия
Кметът Петър Паунов призова хората да се подготвят за предстоящите тежки метеорологични условия / netinfo
Новият парк галерията трябва да е готов до есента на тази година, когато се очаква да приключат ремонтните дейности, пред ХГ “Владимир Димитров- Майстора” в Кюстендил.
Кметът Петър Паунов коментира проекта пред сесията на Общинския съвет, като бяха показани видео материали, как се преместват големи дървета, от едно място на друго. Паунов обясни, че 20 брези ще бъдат откопани и преместени със специална техника и засадени отново в района на реката.
Проектът предвижда засаждането на 168 нови дървета- кедри и борове, с височина от 160- 400 см., както и 8 800 храсти, от 37 вида. Озеленителната кампания, бе определена като мащабна.

“Целта е паркова зона, с модерна, здрава настилка. Ще се благоустрои целия район, ще се павират алеите, ще има много седящи места и цветни алеи, детски площадки. Проектът е минал 2 публични обществени обсъждания, одобрен е и от Съюза на архитектите. В момента тече обществената поръчка за избор на фирма- изпълнител”, заяви пред сесията на ОС кметът Петър Паунов.
Променен ще бъде целия вид на алеите и парковата зона до бъдещия Център за долекуване и до централната алея- бул. "България".  Проектът е на стойност 2, 5 млн. лв.
Изготвен е проект и се търси финансирането му за експониране на археологията под съществуващия паркинг между галерията и общината.
В една от социалните врежи бе създадена група “Спаси Кюстендил”, която алармира, че ще брезовата горичка пред галерията ще бъде превърната в паркинг.

Брези
netinfo


 
Дарик- Кюстендил