/ DarikNews.bg, Гергана Николова
Община Кюстендил очаква стартирането на програмите за трансгранично сътрудничество.

Това каза пред журналисти Иван Андонов, председател на Общинския съвет в града. Иван Андонов допълни, че става въпрос за програмите за сътрудничество със Сърбия и Северна Македония.

Лидер в производството на соларни панели ще изгражда завод в Кюстендил

"Тези програми представляват голям интерес. Знаете, че нашият регион е изключен от програмата за развитие на селските райони, което е голям минус и средствата са ограничени.

Посредством програмите за трансгранично сътрудничество имаме възможност да кандидатстваме и да реализираме различни проектни инициативи, както по-малки мерки, така и инфраструктурни“, каза Иван Андонов.

Вече са проведени редица срещи с общинска администрация, посланика на Косово, както и с кмета на Крива Паланка. През следващите дни предстоят срещи и с ръководството и кметовете на Лесковец, Ниш, и пограничния район на Сърбия.

"Всички знаем, че през последните няколко години се наблюдава интерес от различни наши сънародници, съграждани и чужденци, към различни имоти по селата. По този начин се надяваме поне частично да съживим нашите села, затова трябват условия и ние ще се постараем да ги подкрепим с проекти", обясни Иван Андонов. 
Агенция "Фокус"