/ DarikNews.bg
Това заяви на кметът на града Петър Паунов
Вдигат данъците и таксите в Кюстендил. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

Кметът посочи, че повече от 15 години налозите не са променяни. Очаква се първата стъпка да бъде към повишаване на данъка за сгради. Предложението е от 1,4 промила той да се увеличи на 2,5 промила.

"Такса сметка ще бъде много по-висока. Тя ще бъде предложена следващия месец. Правят се изчисленията. Трябва да стартира и претоварната станция, където ще има допълнителни разходи. Ще създадем необходимите условия за разделно събиране, за безопасно третиране на отпадъците. Да изчезнат и незаконните сметища“, каза Петър Паунов.

По думите на кмета ще се промени и данъкът върху придобиване на възмездно имущество. Сега той е 2, а предложението е 2,5.    

При данъка за автомобилите също ще има промяна. Имущественият компонент се определя от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила по следната формула: ИмК = Ckw X Кгп, където: Ckw е частта от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя и размера на данъка, както следва:

до 55 kw включително – 0,70 лв. за 1 kw;

над 55 kw до 74 kw включително – 0,90 лв. за 1 kw;

над 74 kw до 110 kw включително – 1,85 лв. за 1 kw;

над 110 kw до 150 kw включително – 1,99 лв. за 1 kw; над 150 kw до 245 kw включително – 2,15 лв. за 1 kw; над 245 kw – 2,90 лв. за 1 kw.

Екологичният компонент се определя в зависимост от екологичната категория, както следва:

Без екологична категория, с екологична категория "Евро 1" и "Евро 2" - 1,30;

"Евро 3": 1,00;

"Евро 4" : 0,80;

"Евро 5": 0,60;

 "Евро 6" и "EEV: 0,40.

"В момента, надаваме се на подкрепа за да се опитаме да спрем частично затъването. Кюстендил е оценяван като град, подходящ за инвестиции и според мен е чудесен за живеене. Въпреки утежнените разходи на всяко едно домакинство общината няма как да компенсира всички неудачи в държавата“, каза кметът Петър Паунов.
Агенция "Фокус"