/ Дарик- Кюстендил
Това съобщи кметът на града
Въвежда се платено паркиране в централната част на Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът на града Петър Паунов.

Ще бъде приведено в сила решение на Общински съвет, отнасящо се за въвеждане на зона за платено паркиране в центъра. Причината са множеството оплаквания от местни жители заради паркирани коли на автокъщи, кемпери, каравани в центъра на града.

"Ще актуализираме и таксата за паркиране. Паркингът при поликлиниката ще бъде на цена от 1 лева. След актуализирането на цените, таксата ще бъде на цена от 1,50 лева за час. За паркинга при поликлиниката първите 30 минути ще бъдат 50 стотинки, а след това – 1,50 за час. 75 стотинки ще бъде за първите 30 минути за централната градска част“, каза кметът Паунов.

Той посочи, че част от паркинга при общинската поликлиника ще бъдат предоставени за автомобилите на медицинските специалисти. Паркингът при стадион "Осогово“ също ще стане платен. Там цената ще бъде 50 стотинки за първите 30 минути, а след това 1 лев за час. Ще има преференциални цени за живущите в близост до паркингите. Цената за паркиране ще се отнася само за по един автомобил на домакинство.

"Правят се огромни инвестиции в туризма, това е свързано с повече гости на града, с разкриване на работни места, нещо за което сме се трудили толкова години. Ние не можем да си позволим да посрещаме хилядите гости на града със скупчени автомобили, каравани и кемпери, паркирани с десетки дни на паркингите в центъра на града", допълни Петър Паунов. Кметът допълни, че ще се работи с полицията по отношение на неправилно паркирани автомобили в града.

Според решението на Общински съвет режим за кратковременно платено паркиране е въведен за:

Паркинг вляво от ул. "Битолска" в посока ул. "Родопи" (при Дервиш баня) - 45 места, в това число 3 места, предвидени за инвалиди;  Паркинг при магазин "Европа" - 45 места, в това число 3 места, предвидени за инвалиди; Паркинг на ул. "Цар Освободител" от сградата на "Велбъжгаз" АД до пресечката с ул. "Цар Асен" (Цар Освободител I) – 28 места, в това число 1 места, предвидени за инвалиди; Паркинг ул. "Цар Освободител" от ул. "Любен Каравелов" до ул. "Пауталия" (Цар Освободител II) – 19 места, в това число 2 места, предвидени за инвалиди.

Улиците на територията на Община Кюстендил с разрешено краткотрайно платено паркиране са:

9 броя паркоместа на ул.“Неофит Рилски“ до кръстовището с ул.“Мориц Леви“;  15 броя паркоместа ул.“Ефрем Карамфилов“ от Пощата до кръстовището с ул.“Гороцветна“;  17 броя паркоместа ул.“Стефан Караджа“ в участъка между ул.“Райна Цанева“ и ул.“Христо Смирненски“;  10 броя паркоместа пред аптека "Захариева“; 10 броя паркоместа южно от Поликлиниката;  7 броя паркоместа на ул.“Пейо Яворов“ в участъка между ул.“проф.Кирил Цонев“ и ул.“Цар Освободител“;  6 броя паркоместа на ул.“Любен Каравелов“ в участъка пред таксиметровата стоянка;  11 броя паркоместа на ул.“Иларион ловчански“ в участъка между ул.“Демокрация“ и ул.“ген.Крум Лекарски“;  18 броя паркоместа на ул.“ген.Крум Лекарски“ в участъка между ул.“Иларион Ловчаски“ и ул.“Жданов;  33 броя паркоместа на ул.“Райна Цанева“ в участъка от ул.“Стефан Караджа“ до ул.“Христо Смирненски“.
Агенция "Фокус"