Китайският посланик хапна български боб и риба за Никулден в Слокощица
Китайският посланик хапна български боб и риба за Никулден в Слокощица / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Посланикът на Китай в България Н. Пр. Уей Дзинхуа се запозна с кюстендилските сортове череши и ябълки и научи за приноса на Института по земеделие в Кюстендил за развитието на овощарството в неговата родина. Гостът бе посрещнат от областния управител Иван Каракашки, кмета Петър Паунов и директора на Института проф. Д- р Димитър Домозетов.

Делегацията от Китай присъства на Храмовия празник „Свети Николай чудотворец", в село Слокощица. Свещеници осветиха реновирания черковен двор и поръсиха със светена вода посланика, който по православна традиция запали свещ за здраве.

Негово превъзходителство разгледа черквата, строена през 16 век и възстановена през 1886 година, след турското владичество. Историята му разказа нотариусът Никола Младенов.


Жителите на Слокощица почерпиха китайския посланик, областния управител и кмета с боб чорба, скумрия на скара, домашно червено вино / на бизнесмена Пламен Венков /, сладка питка.


Гости на Слокощица за Никулден бяха народната певица Румяна Попова и директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

"Правим освет на това което кмета Румен Калфин построи, с помощта на хора от селото. Св. Николай закриля Слокощица. От две години възстановихме курбана за Никулден. Имаме си лятото празник на Св. Илия.


Винаги на този ден да се събираме всички от селото. Всеки, както идва, носи по нещо. Всичко е домашно приготвено. Желая късмет, здраве и напредък. Добре дошъл и на китайския посланик, ще го посрещнем като българин, ще го почерпим с домашна ракия", казаха пред Дарик жители на селото.


Програмата на Н. Пр. Уей Дзинхуа предвижда още- посещение на бившето военно поделение; хотел „Кюстендил" и общински плувен комплекс.