Каракашки иска ясни сметки за ток. ЧЕЗ мери напрежението в някои общини
Каракашки иска ясни сметки за ток. ЧЕЗ мери напрежението в някои общини / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

На фактурите за електроенергия да пише крайната цена за киловатчас, дневна и нощна електроенергия, с всички такси за пренос, зелена енергия и др., ще предложи в писмо до ЧЕЗ и ДКЕВР областният управител Иван Каракашки. Според него, така ще се избегнат въпросите дали наистина е намалена цената на тока или не.
Областният управител организира специална среща на кметовете на общини с представители на ЧЕЗ, НЕК, ЕСО, като само от ДКЕВР не са изпратили свой представител в Бобов дол. Кметовете са поставили въпроси за ниското напрежение в някои от населените места, изкривени стълбове, дървета, които не са изкастрени, а пречат на далекопроводите, както и за изкупуването на трафопостове.
"Когато има авария в гората в Паничище, спира тока на цялата община, защото изключва подстанция "Марек". От ЧЕЗ приеха предложението на общинското ръководство да се изгради превключвател над Сапарева баня, за Паничище. Така при авария ще спира тока само в курортното селище, но ще има в града и трите села", коментира Иван Каракашки. Той изрази надежда, че проекта за резервно захранване на Боровец и Самоков, с далекопровод от Бобов дол ще се реализира, въпреки че от мандата на тройната коалиция до момента са поставени само част от стълбовете. На следващ етап ще се настоява за подстанция, която да осигури резервно захранване и за Сапарева баня.
От ЧЕЗ са поели ангажимент да измерят напрежението в общините Трекляно, Дупница и Сапарева баня, след коментари на кметовете, че има райони с ниско напрежение. За съжаление и в община Кюстендил има подобни проблеми, но на срещата нямаше техен представител, допълни областният управител.