Инспектори глобиха фирми за некачествени еклери и тестени изделия
Инспектори глобиха фирми за некачествени еклери и тестени изделия / Дарик,архив

Еклери и тестени изделия, които на отговарят на изписаното по етикет и рецептурна книжка са забранили за продажба и конфискували инспекторите от Областна дирекция по безопасност по храните- Кюстендил.
Кюстендилска фирма е глобена 500 лв., по време на проверката в производствен цех и търговско помещение са установени еклери, които не се приготвят с продуктите, изписани на етикета. Това е косвено подвеждане на потребителя, коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил Първан Дангов.
След сигнал на националния телефон на потребителя- 0700 122 99 е извършена проверка на фирма, която произвежда тестени изделия. Открити са не вредни, но некачествени продукти, които не се приготвят по рецептурната книжка, обясни Дангов. Актът е на стойност 150 лв. Проверяван е и сигнал на жител от областта за сирене, което е купено от софийски магазин и не е производство на фирма от областта.
"Разпоредил съм проверки по кухненските блокове на училища, детски градини и кухни. Ще се следи за хигиена, доставката на хранителни продукти, здравните книжки на персонала. Резултати ще има до 20 септември. Искаме да сме в помощ на кметове и директори, не очаквайте остри мерки. Там, където е необходимо ще се дадат предписания. Ако има обаче много груби нарушения или все още неприключили ремонти няма да позволим хранене на деца", заяви пред медиите Първан Дангов.