Информационен ден по схема „Младежка заетост
Информационен ден по схема „Младежка заетост / Дима Кирилова,Дарик радио


15 договора в областта са сключени към момента по проект „Нова възможност за младежка заетост".За територията на страната договорите са 340 за 2 000 000 лв., информира директорът на бюро по труда Кюстендил Юлиана Хаджиева.

От 25.05.2015 година отново започна приемът на документи по схема „Младежка заетост", днес в областна администрация се състоя информационен ден по схема „Младежка заетост".

Информационен ден по схема Младежка заетост"
netinfo

 

 

 


„Огромен е интересът към програмата.Основната й цел е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа, което ще улесни преходът от образование към заетост, а и едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен професионален опит у тях, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодателите", коментира Юлиана Хаджиева.

 

Информационен ден по схема Младежка заетост"
netinfo

 


Схемата „Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления:
• Стажуване: Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа; В стажуване при работодател могат да бъдат включени лица от целевата група със завършено средно или висше училище и без трудов стаж или професионален опит по придобитата от тях професия или специалност (чл. 233б от Кодекса на труда).

• Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. В обучение по време на работа могат да бъдат включени лица от целевата група, независимо от придобитото образование и професионален опит.

Представители на целевата група по Проекта са безработни лица:

1. Регистрирани в дирекции „Бюро по труда" (ДБТ);
2. На възраст до 29 г. включително;
3. Да не участват в никаква форма на заетост, като например:
- да не работят по трудово/служебно правоотношение, независимо от вида му,
- да не осъществяват стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци,
- да не са тютюнопроизводители/земеделски производители,
- да нямат договори за управление и контрол на търговски дружества,
- да нямат доходи от упражняване на занаят или свободна професия,
- да нямат доходи от извънтрудови правоотношения,
- да не са изпълнители по договори за изработка/услуга и др., сключени по реда на ЗЗД;
4. Да не участват в никакви форми на образование или обучение, вкл. редовни, вечерни, задочни и дистанционни форми на образование, както и всякакви видове професионални обучения и ключови компетентности;