И армията се включва в битката с огъня на границата, при село Раково
И армията се включва в битката с огъня на границата, при село Раково / Дарик- Кюстендил, архив

Над 130 пожарникари, горски работници, гранични полицаи, от днес и войници ще се борят с огнената стихия на българо- македонската граница, в землището на село Раково, Кюстендилска област. Пожарът е локализиран от 3 страни, усилията днес ще са насочени за овладяването му от четвъртата. Огънят слиза към река Елешница. Пожарът е на площ около 1 500 дка в лесонепригодни площи и сухи треви, и 100 дка низов в борова гора.

И през нощта е имало дежурни на границата, за да предотвратяват ново навлизане на огъня от македонска страна. Оперативният щаб, ръководен от директорът на Областно управление пожарна безопасност и защита на населението, комисар Гроздан Христов заседава на 82- ра пирамида.

"В 06, 00 ч. сутринта разделихме хората на 3 групи, гасенето е изключително на ръка в трудно достъпни терени. Гора, гора, но целта е да запазим живота на хората. Изключително стръмно е. Преценихме, че хеликоптер няма да свърши работа, работи се единствено с жива сила. Дано и Господ да е с нас и да завали дъжд", каза за Дарик директорът на Горско стопанство- Невестино Милчо Кирилов.

На място са 4 високопроходими автомобили за гасене на пожари, собственост на Югозападното горско предприятие, те са на стопанствата от Кюстендил, Брезник, Самоков и Благоевград. На разположение са и 4 противопожарни автомобила. Очаква се включването като доброволци и на ловци от местната дружина.