Франческо Фратини е изумен, че името му се свързва с фалита на Стратос Технолоджи
Франческо Фратини е изумен, че името му се свързва с фалита на Стратос Технолоджи / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил,архив

Финансовият консултант Франческо Фратини изпрати писмо до редакцията на Darik Web, с което прави уточнения за работата му в шивашката фирма "Стратос Технолоджи 46" в Дупница. Той се чувства засегнат от публикации на кюстендилската страница на Дарик Нюз.

"Никога не съм се занимавал с управлението на „Стратос Технолоджи 46" ООД", пише г- н Фратини. С негов заем от 60 000 лв. са разплатени част от заплатите на работниците.

"Изключително съм изумен да прочета, че моето име е многократно свързвано с фалита на „Стратос Технолоджи 46" и загубата на стотици работни места, сякаш по някакъв начин съм отговорен за случилото се............ Бях помолен да помогна, доколкото е възможно, на „Стратос Технолоджи 46", това че не успях да намеря купувач, означава ли, че съм причинил фалита?", коментира Франческо Фратини.

Публикуваме / без редакция / пълният текст на писмото му до Darik Web, както и линкове към новините, от които г- н Фратини се чувства засегнат:

"Уважаемо издание,

Едва сега научавам, с няколко месеца закъснение, че в медиите от град Дупница и околностите са публикувани статии, свързани с моето име и отнасящи се до мъчителната история на „Стратос Технолоджи 46" ООД - Дупница. Изключително съм изумен да прочета, че моето име е многократно свързвано с фалита на „Стратос Технолоджи 46" и загубата на стотици работни места, сякаш по някакъв начин съм отговорен за случилото се. Желая да изясня тази ситуация, тъй като може да навреди (а в някои случаи вече е навредила) на моята репутация като консултант, който работи в България от години с неизменен професионализъм и сериозност.

Никога не съм се занимавал с управлението на „Стратос Технолоджи 46" ООД през годините на неговата дейност и едва в средата на 2011 г. бях помолен от няколко италиански предприемача да учредя дружество (в което бях назначен за доверен управител), което да може да закупи квотите на „Стратос Технолоджи 46" от предишния им собственик Си.Ти.Ай. - Враца, дружество, което се намираше в затруднено положение. През 2011 не съм се занимавал с дейността на „Стратос Технолоджи 46", не съм бил запознат с финансовата ситуация на дружеството (като представител на съдружник единственото ми задължение е да прегледам годишния счетоводен баланс в края на годината), нито претендирам да разбирам нещо от производството на дрехи (аз работя като финансов консултант).

През декември 2011 същите италиански предприемачи ме осведомиха, че „Стратос Технолоджи 46" е в затруднение, защото същите вече не са в състояние да осигурят производствена дейност и финансова подкрепа на дружеството поради икономическите проблеми в Италия, причинени от кризата. По тази причина ми възложиха да търся купувачи на „Стратос Технолоджи 46", които да могат да осигурят на дружеството работа и финансова подкрепа. От месец януари 2012 г. се ангажирах с този проблем и започнах преговори с различни потенциални купувачи, единият от които изглеждаше сериозен и с реални намерения дотолкова, че за два месеца представители на въпросния потенциален купувач посетиха фабриката в Дупница и моя офис цели три пъти, за да определим при какви условия и за каква сума ще бъде направена продажбата. Освен това, ставаше въпрос за сериозно дружество с добри финансови възможности, но на края, без да даде правдоподобно обяснение, се оттегли от сделката и така се стигна до март 2012. През същия месец се обърнах към други предприятия, които обаче предпочетоха да не продължат преговорите, защото междувременно положението на „Стратос Технолоджи 46" рязко се беше влошило и персоналът започваше да напуска поради неплатени заплати.

В качеството си на консултант от януари до края на март бях на разположение да помогна (всеки може да попита управителя на „Стратос Технолоджи 46" г-жа Моника Мечис или собственика на фабриката г-н Найденов, та даже и синдикалистите, с които се срещнах, за да обясня какво правя). Независимо, че не успях да спася дружеството от фалит, работих два месеца без да поискам нито стотинка заплащане (имайки предвид, че Стратос Технолоджи 46 не разполагаше с налични пари), дадох на заем 60.000 лева на дружеството, за да може да плати част от заплатите на персонала, и намирам не само несправедливо, но и скандално, че съм посочен като отговорен за фалита на фирмата и загубата на стотици работни места. Бях помолен да помогна, доколкото е възможно, на

„Стратос Технолоджи 46"; това, че не успях да намеря купувач, означава ли, че съм причинил фалита? Да не говорим, че междувременно успях да спася работата на повече от 350 работника от Си.Ти.Ай.- Враца, дружество, което се сблъска със същите проблеми като „Стратос Технолоджи 46", но за щастие изходът бе различен (уверявам Ви, че да се заемете с две дружества в криза по едно и също време, не е никак лесно).

В заключение, ако имате съмнения относно написаното по-горе от мен, мога да го докажа с документи и писма (изпратени и получени), следователно Ви моля, с оглед на доброто ми име, да публикувате това коригиращо и обяснително писмо в моя защита и като опровержение на по- рано написаното от Вас.

Сърдечни поздрави,

Франческо Фратини".

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=874464
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=864070