Д- р Сашо Котев: Да не се спекулира, че една болница се толерира за сметка на други
Д- р Сашо Котев: Да не се спекулира, че една болница се толерира за сметка на други / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Д- р Сашо Котев за финансирането от здравната каса на болниците в областта
87540
Д- р Сашо Котев за финансирането от здравната каса на болниците в областта
  • Д- р Сашо Котев за финансирането от здравната каса на болниците в областта

Бюджетът за болнична помощ в област Кюстендил не е по- малък от този през 2015 година, коментира за Дарик директорът на РЗОК- Кюстендил д- р Сашо Котев, след подписването на договорите с лечебните заведения. Средствата за кюстендилската болница са били 7 104 075 лв., за общинската болница в Дупница- 3 592 324 лв., а за частната болница в Дупница- 5 805 172 лв. или двете болнци в Дупница са усвоили над 9, 3 млн. лв. Подобно е съотношението между лечебните заведения и за първите 4 месеца на тази година.
"Разликата е видна, но това са реалностите, да не се спекулира, че едни болници се толерират за сметка на други. Болниците в Дупница получават общо повече от тази в Кюстендил, защото обслужват повече пациенти, поемат и тези от община Бобов дол. Така че, парите следват хората и не се разпределят по административен или друг безпринципен начин", заяви в интервю за Дарик д- р Котев.
През 2015 година, пациентите преминали през МБАЛ "Д- р Никола Василиев" в Кюстендил са били 12 300, в МБАЛ "Св. Иван Рилски"- 7 000, а в МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003"- 8 150.
Бюджетът за болниците ще се определя за 4- месечни периоди. Първият е декември, януари, февруари и март. Ако болница "Х", на база отчетена дейност е получила 1 200 000 лв., това е базата й за следващите 4 месеца- април, май, юни и юли.
"Месечните преводи се консултират с мениджърите на болниците, в зависимост от сезона, отпуските на лекарите или ремонти по отделенията", каза още д- р Сашо Котев.