плакет Почетен гражданин на Кюстендил
плакет Почетен гражданин на Кюстендил / Дарик- Кюстендил
Председателят на Общински съвет Кюстендил Михаела Крумова връчи два плакета „Почетен гражданин на Кюстендил”- на архитект Юлий Фърков и на Оля Архипова, дъщеря на Румен Архипов.
  Шофьорът на училищния автобус получи инфаркт зад волана, но в последния миг от живота си успя да спаси живота на 13 деца, които прибирал към домовете им.
Инцидентът стана през октомври миналата година в  кюстендилското село Слокощица. Шофьорът усеща, че му става лошо и за да омекоти удара се блъска в ограда на къща и така спасява живота на децата.
 „Това е човекът, който със своята всеотдайност успя да спаси много деца в училищния автобус. Тази негова постъпка го прави голям и достоен човек и гражданин на Кюстендил”, заяви Михаела Крумова.Оля Архипова прие наградата изключително развълнувана и през сълзи каза:  „Въпреки думите  на близките ми, че с времето емоциите отшумяват ,това не е съвсем така. Скоро ще се навърши една година откакто тате не е с нас, все още не мога да говоря без вълнение и без емоции за него. Искам да благодаря на човеците, които станаха съпричастни с неговата постъпка, с неговия избор, засвидетелстваха уважение и почит към него и респективно към семейството. Благодаря и на тези, които предпочетоха да останат в страни и някои може би се опитаха да омаловажат неговия героизъм. Не зная дали след време някой от вас ще се сеща за достойната му постъпка, но той беше нашият герой и приживе”.
 

плакет Почетен гражданин на Кюстендил
Дарик- Кюстендил

Архитект Юлий Фърков също получи изключително развълнуван  плакета „Почетен гражданин на Кюстендил.
 
„Всички познаваме господин Фърков. Знаем какво той е направил за града, знаем за неговата дейност в полза на обществото. Да не подценяваме и професионалната му кариера. Имам изключителното удоволствие да връча този почетен плакет”, заяви Михаела Крумова.
 
„За мен е голяма чест да приема номинацията за почетен гражданин на Кюстендил, на вечния град, с 8 000 години развитие и приемственост на селищните традиции. Мисията на нашето проектантско студио в родния ни град е възстановяването на културната памет – свято дело, ключ към безсмъртието на българската нация”, заяви архитект Юлий Фърков.