В дните след Св. Спиридон се разкривало какво ще е времето догодина
В дните след Св. Спиридон се разкривало какво ще е времето догодина / Dariknews.bg, Архив
89 души от община Кюстендил празнуват имен ден на днешния празник посветен на Св. Спиридон Чудотворец.
Най- много от тях носят името Дария-34 и Дарина -30. От мъжете най- много са Дарин- 8 и Спиридон- 5. Освен тях днес празник имат и Спиро и Дариа.
Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон - епископ Тримитунтски, Чудотворец.
 
Роден на остров Кипър и живял през четвърти век, Спиридон хранел бедни и сираци, лекувал болни, приемал радушно странници. По време на царуването на император Константин е бил епископ в град Тримитунт, на остров Кипър.
Просветен от Светия Дух, Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Тази прозорливост му помагала да поучава чрез чувства на любов и милосърдие към ближните. Прославил се чрез много чудеса, които били знак на проявената към него Божия милост. През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал единството на Светата Троица. Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.
 
Живял до около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на седми век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира, на остров Корфу.
 
Според народната митология Свети Спиридон бил кондурджия (обущар) и затова е обявен за покровител на обущарите. На този ден празнуват и всички майстори на народните занаяти.