/ Маргарита Петрова
10 момчета и момичета от Община Дупница ще получат стипендии тази година. В началото на годината, по предложение на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев бе внесена в ОбС и одобрена Наредба за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. Те са във всички сфери - наука и техника, изкуство и култура и спорт.

Община Дупница приема документи за стипендии на даровити деца

Комисия, избрана от ОбС-Дупница разгледа на свое заседание вчера 25 предложения и обяви резултатите. В нея влизат 4-ма съветници от различните групи, както и трима експерти от Община Дупница.

Годишната стипендия "Св.Иван Рилски" в размер на 1680 лева бе определена за световния вицешампион по кикбокс Доброслав Радев. Освен него, още 5-ма представители на спорта Александра Георгиева (вицеевропейски шампион по таекуондо), Митко Джорджев и Кирил Механджийски (и двамата също с медали от европейските първенства по таекуондо) ще получат съответно по 1120 лева, 560 и 280 лева.

Състезателката по ски-бягане и републиканска шампионка Никол Дишова и състезателката по художествена гимнастика с първи места от международния турнир "Кралица на Аида" и бронз в България Любена Стоилова също ще получат по 280 лева.

В рамките на 2019 г. са предвидени 18 различни събития за учениците в Дупница

Очаквано със стипендия от 1120 лева от Община Дупница бе наградена Никол Ангелова, която спечели златна грамота на Националното състезание по български език за миналата година и бронзова такава за тази година в България.

Другият стипендиант в раздел - наука и техника Йордан Стоилов ще получи 560 лева заради първите си места на Областния кръг на олимпиадите по английски език и география тази година.

Голямата стипендия в раздел "Изкуство и култура" - 1120 лева бе определена за Йоана Югова. Тя спечели 2-о място на световния шампионат по фоклклор и отново стана втора на международния фолклорен фестивал "Златен прах". 560 лева съгласно Наредбата ще получи и Катрин Младенова за 3-ото си място на Международния фестивал "Абанико" и златен медал от световния конкурс за рисуване във Виена през 2017 година.