Екатерина Костова
Екатерина Костова / Екатерина Костова
Журналистът Екатерина Костова ще гостува в Димитровград с третия си роман - „Свети Никола от Залива на подковата“. Срещата с нея е от 17.30 ч. в голямата читалня на библиотеката „Пеньо Пенев“. Част от приходите от продажба на двете последни белетристични книги на авторката ще са за Асоциация „Муковисцидоза“, за чиято благотворителна кауза преди време работи и продължава да подкрепя.
 
„Свети Никола от Залива на подковата“ е третият роман на Екатерина Костова след "Платното на Пенелопа" и "Писма под възглавницата. Четвъртата й книга с поезия  “Думите ме носят” излиза миналата година, след като печели първа награда в Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“.
 
Тази година в Международния ден на поезията стихотворението й “Малекон” е отличено с трето място в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” в Атина, Гърция.
 
За първи път ще се срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименничка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели. Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета, с която се запознахме през 2013 г. в Пловдив, когато беше председател на Асоциация „Муковисицидоза“, разказва Екатерина Костова.
 
Това, че част от приходите от продажба на моите книжки тук, ще даря на Асоциация „Муковисцидоза“ е ясно. Че няма да промени нищо за тях – също, защото моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарност към хора, които имат нужда от отношение и разбиране, коментира тя.
 
Екатерина Костова е дългогодишен журналист, работила за различни медии и телевизии, включително и за Дарик радио. Последните 2 години живее в Испания, а от август е в родния си Пловдив, където поддържа личен блог и подготвя следващите си проекти.