Екатерина Костова представя новия си роман Свети Никола от залива на подковата
Екатерина Костова представя новия си роман Свети Никола от залива на подковата / netinfo

Литературният салон "Петното на Роршах" посреща днес от 19 часа Екатерина Костова с нейния роман "Свети Никола от залива на подковата". Катя е сред няколкото интересни български писатели, които се върнаха към литературната си съдба след години труд в журналистиката и документалистиката.

"От патетичната соиалистическа идилия, през емоционалните години на това, което не разбираш, но усещаш дори с кожата си като промяна, до рухващите илюзии и изгубването на смисъла – „Свети Никола от Залива на подковата“ събира всичко това, като добавя и още в историята на едно българско семейство. Започнала не с любов, а като че ли по стечение на обстоятелствата, и поела по път, чийто спирки могат да ви спукат от смях, но и да ви разплачат.

Изграждането на къща, която остава празна, ли е голямата метафора за съвместния живот на двама съпрузи? Какво се случва с тях и с децата им, докато я вдигат тухла по тухла в залив, наподобяващ подкова и покровителстван от светец, в когото малцина от местните вярват? От какво се раждат приятелството, честта, отговорността, примирението? Защо смъртта идва понякога преди да си разбрал кое точно е любовта? Бягство или спасение е вдигането на котва? Третата книга на Екатерина Костова е в ръцете ви, за да разкаже".